Az egészséges életmód
Tudtad, hogy az egészséges életmódról először az ókorban iródott Biblia beszél?



BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Regisztráció





















Látogatók

A Honlapot jelenleg



látogató böngészi


webáruház

2010 május 13-tól










Szójakrémleves


Hozzávalók:

2 evőkanál szójaliszt
vegetta
1 dl szójatej
1 dl szójatejföl
1 tojássárgaja

1 - 1,5 liter forró vizbe tesszük a vegettát, és amikor forr, hozzáöntjük az 1 dl szójatejben simára kavart lisztet. Folyamatosan kevergetve 5 percig főzzük. A szójatejfölt elkeverjük a tojássárgájával és a kész levesbe csorgatjuk. Izlés szerint sózzuk.
Elkészitési ido: 20 perc

Andrea



Szójapörkölt rizzsel



Hozzávalók:

20 dkg rizs
10 dkg szójagranulátum
1 nagy fej vöröshagyma
3 evőkanál olaj
1 evőkanál vegeta
pirospaprika


Az apróra vágott hagymát megfonnyasztjuk az olajon, megszórjuk pirospaprikával és beletesszük a lecsorgatott rizset. Állandóan kevergetve 1-2 percig piritjuk. majd kb. másfélszeres mennyiségű forró vizzel felöntjük. Beleszórjuk a szóját, a vegetát, sózzuk és puhára főzzük, mig a levét felissza. Ha nem puhulna meg addigra, kevés vizet öntünk még alá.
Elkészitési idő: 45 perc

Andrea



Mézes-diós sült alma

Hozzávalók:

4 nagyobb alma
6 evőkanál méz
6 dkg dióbél

Elkészites:

1.Az almákat jól megmosom. Karalábéfuróval vagy almatisztító késsel a szár felőlli oldalról kivájom a magházukat.
2.A ledarált diót kevés mézzel összekeverem, és megtöltöm vele az almákat.
3.A töltött almákat egy lapos jénai tálra helyezem, és megtöltöm a maradék mézzel.
Forró sütőben (kb. 160 C-on ) 20-25 perc alatt megsütöm.

Gall Mark



Mandulás-diós krém

Hozzávalók:

10 dkg hámozatlan mandula
15 dkg dió
3 e.k. (evőkanál) méz
1 késkegynyi fahély
1 teáskanál reszelt citromhéj
1 e.k. citromlé

Elkészítés:

A mandulát kevés vízzel feltesszük főni, felforraljuk. 5 percig állni hagyjuk, leöntjük a vizet, hideg vízzel leöblítjük, és lehúzzuk a magokról a barna héjat. A megszárított mandulát a dióval együtt finomra daráljuk, és összekeverjük a többi hozzávalóval. Jól záródó csavaros üvegben, jégszekrényben kb. 3 hétig eláll.

Gall Mark



Rizses lencse

Hozzávalók:

1 csésze barnarizs tisztítva, megmosva
1 csésze lencse tísztítva, megmosva
1 fej vöröshagyma karikára vágva
2-3 babérlevél
2 ek olaj
2 csipet só

Elkészítés:

A rizst 2 csésze vízben feltesszük főni, enyhén sózzuk. A lencsét egy külön edénybe 4 csésze vízben a babérlevéllel együt megfőzzük.
Amikor a rizs már majdnem kész, a lencsével összekeverjük és együk készre főzzük. A hagymákat olajban megpirítjuk és tálaláskot a tetejére rakjuk.

Gall Mark



Müzli torta


Hozzávalók:

30 dkg zabpehely
10 dkg daráltdió (vagy kókuszreszelék)
10 dkg mazsola
3 evőkanál méz
3 evőkanál olaj
3 evőkanál baracklekvár
3 tojás
1/2 dl tej
reszelt citromhély

Elkészités:

Keverd össze a zabpelyhet a daráltdióval, a mazsolával, egy mély tálban. A tojásokat külön tálba üsd, villával verd habosra és keverd a diózabpehelyhez, majd sorban add hozzá a mézet, az olajat, a lekvárt és a tejet.
Egy kb 20-35 cm-es tepsit vékonyan kenj be olajjal, és kézzel simitsd el a ragacsos masszát. Előmelegitett sütőben 180 C-on kb. 25-35 percig süsd és még melegen boritsd egy tálcára.

Andrea



Erőt adó csemege

Hozzávalók:

1 banán
2 dl joghurt
1 evőkanál méz
10 dkg zabpehely
5 dkg darált mogyoró (vagy dió)
5 dkg aszalt sárgabarack

Elkészités:

A banánt villával keverd össze egy tálban. Öntsd hozzá a joghurtot, a mézet és keverd jól össze. Szórd bele a zabpelyhet, a mogyorót és a felapritott aszalt sárgabarackot.
Egy par órát állni hagyjuk, és már eheted is.

Andrea



Kukoricapástétom

Hozzávalók:

2 csésze főtt csemege kukorica friss vagy mirelit,
kevés olaj, hogy turmixolható legyen a kukorica,
só ízlés szerint,
zsemlemorzsa utólagos sűrítésként.

Elkészítés:

A hozzávalókat turmixgéppel pépesítjük. Margarint vagy vajkrémet jól helyettesítő finom pástétomot kapunk. Tárolható hűtőszekrényben néhány napig, vagy nagyobb mennyiség készítése esetén lefagyaszthatjuk tálkákban.

Kertész Mária



Sárgaborsó-pástétom

Hozzávalók:

40 dkg sárgaborsó,
1 fej vöröshagyma,
2-3 babérlevél,
olaj,
1 kocka Rama margarin,
1-2 kk. őrőlt . szerecsendió,
ízlés szerint Delikát.

Elkészítés:

Az apróra vágott hagymát vizes olajban megpároljuk. A megmosott sárgaborsót a babérlevéllel puhára főzzük annyi vízzel, hogy ne legyen sűrű, amikor megfő. Tűzről levéve a babérleveleket kivesszük, majd hozzáadjuk a margarint, a fűszereket és jól összeturmixoljuk, hogy pépes legyen.

Kertész Mária



Zöldségleves zsemlegombóccal

Hozzávalók:

2 szál sárgarépa,
2 szál petrezselyem,
1 kis db. zeller,
1 kis db. karalábé,
2 kis fej hagyma,
10 dkg zöldborsó,
1 dl tejföl.

Zsemlegombóc:
2 zsemle,
2 tojás,
só, bors,
petrezsejemzöld, olaj,
pirospaprika, vegetta,
zsemlemorzsa.

Elkészités:

A karikákra vágott zöldségeket és egy kis fej hagymát olajon megpároljuk, pirospaprikával megszórjuk és kb. 3 l vízzel felengedjük. Sóval vegettával fűszerezzük, majd lassú forralással puhára főzzük. Mikor félpuha, hozzáadjuk a borsót. A vízzel áztatott zsemlét kinyomkodjuk, 1 fej reszelthagymát kevés olajon megpároljuk és a zsemléhez keverjük. Hozzáadjuk a tojásokat sóval, borssal, vegettával, vágott petrezsejemzölddel fűszerezzük és kevés zsemlemorzsát adunk hozzá. Ezt jól összedolgozzuk és kézzel gombócokat formálunk belőle és a lassan fővő levesben megfőzzük. A végén hozzáadjuk a tejfölt.

Kovács Szabolcs



Krumplitekercs

Hozzávalók:

1 kg krumpli,
1 csésze olaj,
1 üveg borsó,
2 db. murok,
majonéz,
5 főtttojás.

Elkészités:

A krumpliból krumplipürét készítünk olajjal. A borsót és a murkot 1/2 majonézzel összekeverjük. 1 fóliát kiterítünk, ráterítjük a krumplipürét, erre ráterítjük a borsó+murok+majonés keveréket. Erre rákarikázunk 4 főttojást, ezt összecsavarjuk, bevonjuk a majonéz másik felével és ráreszelünk 1 főtt tojást.

Kovács Szabolcs



Virsli (hús nélkül)

Hozzávalók:

3 tojás,
6 evőkanál búzadara,
6 evőkanál prézli,
1 marék dió,
1 kávéskanál élesztő,
1 dl. tej, só,
1 kávéskanál szegfűbors,
fokhagyma,
sűrű paradicsomlé.

Elkészités:

3 tojásfehérjét habbá verünk majd rendre hozzáadjuk a sárgájukat is. Ezután hozzáadunk 6 evőkanál búzadarát, 6 evőkanál zsemlemorzsát, 1 marék diót, az élesztőt amelyet előzőleg felfújtatunk 1 dl. tejben. Sóval, fokhagymával, vegettával ízesítjük és 30 percig pihentetjük. Ezután rudakat formálunk és teflonedényben, forró olajban kisütjük. Kiolajozott tepsibe helyezzük, felöntjük vízzel és sűrű paradicsomlével, adunk hozzá 3-4 babérlevelet s addig főzzük amíg felissza a vizet.

Kovács Szabolcs



Hagymás gomba rizibizivel


Hozzávalók:

1 csésze főtt rizs
1 csésze dinsztelt zöldborsó,
amiket összekeverünk.
1 fej vöröshagyma
1/2 kg csiperke gomba, vagy őzlábgomba
1 kk. kakukkfű
1 ek olivaolaj

Flekken fűszerkeverék (el is maradhat)

A hagymát kockára vágtam és az oliván megdinszteltem a kakukkfűvel. Közben megpucoltam a gombát, és egész picire daraboltam. Hozzáadtam a hagymához és fűszereztem a flekkennel. Nem kell hozzá víz, mert enged a gomba, és só sem, mert sós a fűszer. 20 perc alatt készen van. Kovászos uborkával nagyon finom.

Katona Ildikó



Brokkoli főzelék


Hozzávalók:

1 fej brokkoli
3 szem krumpli
só, petrezselyem, bazsalikom, majoranna, kömény
3 ek rizsliszt
kevés olivaolaj
fokhagyma és/vagy vöröshagyma

Katona Ildikó



Káposztás dödölle


Hozzávalók:

Hozzávalók 4 személyre:
1 csésze hajdina
2 1/2 csésze tiszta víz
1 kk tiszta só
2 ek olivaolaj
4 szem krumpli
1/2 maréknyi friss majoránna
1 fej káposzta
1 tk tiszta só
1 ek olviaolaj
1 teáskanálnyi őrölt bors

Tálaláshoz:
Néhány szem koktélparadicsom
1 zöld színű paprika
1 kis csokor petrezselyem zöld

A hajdinát megmossuk, jól lecsöpögtetjük, majd megpirítjuk egy picit az olivaolajon Felöntjük a vízzel, és forrástól számított 20 percig főzzük. Kikapcsoljuk a gázt, és fedő alatt hagyjuk még párolódni. Közben megsikáljuk a krumplikat is, és héjában őket is puhára főzzük.
Amíg főnek a dödölle tartozékok, lereszeljük a káposztát, besózzuk, majd jól kicsavarva megpirítjuk az olivaolajon Folyamatosan pároljuk-pirítjuk, amíg guszta, barna színe lesz. Ekkor rátekerünk egy jó adag borsot

Meghámozzuk a főtt krumplit, és átnyomjuk a krumplinyomón. Összekeverjük a hajdinával, és rászórjuk az apróra vágott friss majorannát. Ha kell még sózzuk, majd kézzel jól meggyúrjuk Gombócokat formálunk belőle, de kanállal is megformálhatod, és rátesszük a tányérkánkra. Körbepakoljuk jó sok káposztával, majd díszítjük a még a kertben található paprikával, paradicsommal és petrezselyemmel.
Ezt a tányérnyi adagot mind megettem

Katona Ildikó



Puliszka pergelt káposztával


Hozzávalók:

1 liter víz
20 dkg kukoricadara
2 ek olivaolaj
kevés só

Elkészítés:
Az 1 liter vízhez adjunk egy kis sót, és ha forrni kezd, akkor állandó keverés mellett, folyamatosan szórva adjunk hozzá 20 dkg kukoricadarát, és a 2 ek olivaolajat. Körülbelül 15 percig főzzük, és nagyon fontos, hogy állandóan keverjük, hogy ne legyen csomós.(Ha sűrű t még vízzel szaporítható közben én tejbegríz sűrűségűre szoktam fűzni) Ha besűrűsödött, sima kását kaptunk, amit egy lapos tányérra öntünk, ott szépen kihűl és a tetejére pergelt savanyú káposztát rakunk. Nagyon-nagyon finom. Az 1. sz. kedvencem

Katona Ildikó




Az egészség mindennél fontosabb

Honlapkészítés